Kom naar de inspiratiedag

Inspiratiedag voor startende en ervaren NT2 vrijwilligers

Atlas organiseert jaarlijks een gratis inspiratiedag voor vrijwilligers over Nederlands oefenen met anderstaligen. Je wisselt ervaringen uit en ontdekt nieuwe methodieken en materialen. 

Schrijf je in 

Bekijk het programma van donderdag 18 oktober en schrijf je in.
Lees hieronder de beschrijving zodat je weet wat je mag verwachten.

Beschrijving workshops en demo's 

VOORMIDDAG

Schrijf je in voor een workshop van 140 minuten of twee workshops van 70 minuten. Let op dat je geen overlappende workshops kiest. 

Workshops 140 min van 9:30 - 12:00

 • Workshop Werken met laaggeletterde en analfabete deelnemers: Profielen en werkvormen – Judith Nuyts Open School
  Waarom is het voor laaggeletterde, analfabete volwassenen moeilijk om Nederlands te leren? Wat hebben ze nodig om het zo goed mogelijk te leren? Wat mag je verwachten van deelnemers die analfabeet zijn? Wat zijn goede praktijkvoorbeelden? Hoe geef je instructies of stel je vragen?
  Oefen je in duo? Dan is deze workshop ook interessant voor jou. 
 • Duidelijke taal mondeling – Lies Van Biesebroeck Team Taal Atlas
  Hoe en waar leren anderstaligen Nederlands? Wat zijn de verschillende taalniveaus en hoe kan je je taalgebruik eraan aanpassen? Wat mag je verwachten van iemand die Nederlands leert?
  In deze workshop krijg je tips en tricks om duidelijk te communiceren met anderstaligen. Je oefent concrete tips in gesprek met een anderstalige.
  Oefen je in duo? Dan is deze workshop ook interessant voor jou. 
 • Omgaan met uitdagende uitspraken en jouw eigen referentiekader – Maria Alredondo en Marion Schrijvers Team Diversiteit Atlas
  Misschien overkomt het je als begeleider soms: tijdens een activiteit doet een deelnemer een uitdagende uitspraak. Hierop volgt een geanimeerde, soms zelf pittige, discussie met de hele groep. Meningen gaan heen en weer en botsen ook wel eens. Een uitdagende situatie om mee om te gaan, ook voor jou als begeleider. Reageer je, of ga je de discussie uit de weg?In deze workshop start je met een uitwisseling rond het persoonlijke referentiekader en de manier waarop dit betekenis en invloed heeft op hoe je omgaat met uitdagende uitspraken.Je onderzoekt via interactieve oefeningen je eigen reactie op uitdagende uitspraken. Wat werkt goed? Wat werkt minder? Tot slot krijg je via een ervaringsoefening concrete handvatten mee die je als begeleider kan gebruiken.
  Oefen je in duo? Dan is deze workshop ook interessant voor jou. 
 • Creatief met taal voor verschillende niveaus – Lindsay van Mirlo
  Hoe kan je laagtaalvaardige deelnemers verbinden door samen te associëren, te creëren en/of te schrijven?Je speelt samen met taal en brengt het verhaal van minder zichtbare mensen naar buiten. Voor (zwak) gealfabetiseerde deelnemers in de vorm van een elfje, een regenbooggedicht of een ruit. Voor analfabete deelnemers ligt de focus op het creatieve proces, gebarentaal en de zintuigen.
  Je doet zelf mee met de creatieve en interactieve oefeningen. 

Workshops 70 min van 9:30 tot 10:40

 • Materialen om Nederlands te oefenen leren kennen – Inge Umans docAtlas
  Zoek je specifiek materiaal zoals spelletjes, boeken, foto’s, methodes om Nederlands te oefenen met anderstaligen? Documentatiecentrum Atlas presenteert en demonstreert materiaal dat je als vrijwilliger kan gebruiken.
  Je krijgt de kans om het materiaal ook zelf uit te proberen. 
 • Babbel en lees voor voor mensen die moeilijk kunnen lezen – Lieve Corneillie Open School
  Geniet van een eenvoudige tekst en gedicht om mensen met elkaar in verbinding te brengen, beleef plezier met een boek.
  Je leert de methodiek kennen door een ervaringsoefening. 

Workshops 70 min van 10:50 tot 12:00

 • Kamishibai, een Japanse vertelvorm, als oefenkans – Inge Umans docAtlas
  Maak kennis met Kamishibai, een Japanse vertelvorm, om Nederlands te oefenen met anderstaligen. Welke verhalen zijn geschikt zijn voor groepen met verschillende niveaus. Hoe maak je er een taaloefenkans, ook voor laagtaalvaardige of analfabete deelnemers. 
 • Ervaringsuitwisseling over Onthaal en intake – Nele Team Taal Atlas
  Hoe deel je deelnemers op in groepen per niveau? Hoe verloopt een intakegesprek? Hoe organiseer je het onthaal van deelnemers? Katrien van Open Inloop Taal en Jesse van Samenlevingsopbouw delen hun ervaringen.
  Je deelt zelf ook jouw manier of ervaring van een intakegesprek. Gebruik je een formulier? Neem dan een leeg exemplaar mee. 

 

NAMIDDAG

De begeleiders focussen tijdens de demo’s op conversatie stimuleren, open vragen stellen, en begrip checken. In elke demo krijg je tips hoe je de activiteit kan aanpassen aan hoge of lage niveaus of aan analfabete deelnemers. 

Je schrijft je in voor één demo van 90 min van 13:30 tot 15:00

 1. Babbel en maak kennis, ijsbrekers en opwarmers - Anne Heylen Open School
  Zoek je manieren om je deelnemers te leren kennen zonder altijd dezelfde ‘saaie’ kennismakingsvragen te stellen? Wil je je groep graag activeren tijdens het Nederlands oefenen? Zoek je korte oefeningen om het ijs te breken tussen de deelnemers of om hen op te warmen om Nederlands te oefenen?
  Je leert allerlei eenvoudige en originele methodieken kennen die je altijd en overal kan inzetten. 
 1. Babbel en kook - Shana Bomon Zomer van Atlas
  Heb je interesse om een kook-activiteit te doen met je groep en ondertussen Nederlands te oefenen? Shana demonstreert hoe ze kookt aan de hand van een fotorecept en ondertussen Nederlands oefent. Hoe biedt je nieuwe woorden aan? Hoe stimuleer je het gesprek tijdens het koken? Hoe geef je instructies? Waar vind je fotorecepten? Wat zijn mogelijke oefeningen over het thema koken en eten tijdens of na het eten als je nog tijd over hebt?
  Je kookt zelf actief mee en leert zo verschillende methodieken kennen om Nederlands te oefenen rond het thema koken en eten. 
 1. Zinvolle conversatie door kunst - AnnelieWillems Team Taal Atlas
  Hoe bespreek je kunst op een zinvolle manier met deelnemers met een beperkte taalvaardigheid?Maak kennis met 2 methodieken die musea gebruiken om het gesprek met hun bezoekers aan te gaan: Visual Thinking Strategies (VTS) en Mijn verhaal.
  Je krijgt tips over hoe je een veilig kader schept, je groep zoveel mogelijk aan het woord laat en je sessie taalrijk maakt.
  De workshop is interactief. Als deelnemer ervaar je de werkvormen zelf. 
 1. Babbel en SamenLezen - Isabel Restrepo Open Inloop Taal Atlas
  Hoe kan je samen lezen met een groep met verschillende niveaus, van deelnemers die niet kunnen lezen tot deelnemers die goed Nederlands begrijpen en lezen.  Welke vragen kan je stellen om conversatie te stimuleren?
  Je leest samen een kort en eenvoudig beeldverhaal en krijgt heel wat tips en trics over SamenLezen. Je ontdekt welk materiaal geschikt is voor een doelgroep die nog niet goed of niet kan lezen. 
 1. De Babbeldoos: taal is meer dan woorden alleen - Katelijn Bombeke, Evans Eguavoen en Elena Heremans Vormingplus
  Een carrousel van werkvormen voor alle taalniveaus.
  Leer de babbeldoos kennen, een inspirerend handboek met 50 interactieve werkvormen om Nederlands te oefenen met een groep anderstaligen. Je doet mee aan 3 werkvormen uit de babbeldoos en krijgt tips over hoe je de werkvorm kan aanpassen voor verschillende niveaus. 
 1. Conversatie stimuleren - Krisje Telders Team Taal Atlas
  Hoe zorg ervoor dat je deelnemers nog meer aan het woord zijn? Hoe stimuleer je beginners of stille deelnemers om iets te zeggen? Welke vragen stel je? Deelnemers knikken regelmatig ja zonder dat ze het begrepen hebben. Hoe check je of je deelnemer je boodschap goed begrepen heeft? Je oefent met een anderstalige deelnemer die nog niet veel Nederlands kent.
  Oefen je in duo? Dan is deze workshop ook interessant voor jou.
  Je kan deze workshop enkel volgen als je de vorming ‘Duidelijke taal mondeling’ gevolgd hebt (in de voormiddag of in het verleden). 

 

Vorige edities 

Presentaties uit infosessie van 24 oktober 2017

Bekijk op de facebookpagina van Atlas de reportage van de inspiratiedag van dinsdag 24 oktober 2017. 

Presentaties uit infosessie van oktober 2016

Presentaties uit de infosessie van mei en oktober 2014

NT2-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van vormingen en projecten rond Nederlands oefenen via de NT2-nieuwsbrief.
Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je in.